Brezplačna pomoč05973 4444

    Vaša košarica je prazna.

Št izdelkov:0
Skupaj:0,00
Izprazni košarico

Nov seznamOdstraniPreimenuj

Izberite seznam

Št izdelkov:0
Dodaj vse v košarico
Izprazni seznam

Mesec dobre kuhinje v Tuš Cash & Carry

900x200px.jpg

Z veseljem z vami delimo recept našega projekta z Društvom mladih kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Mladi, a odlični kuharji so samo za naš letak Gastro pripravili recepte, ki so primerni za pripravo v gostinskih obratih. Okusni recepti vam nudijo obroke po zmernih cenah, ki jih lahko vključite v svoje dnevne ponudbe ali celo redno ponudbo. Recepti so sezonski, z njimi pa boste v svojo ponudbo vključili nekaj novega, svežega... Vse sestavine so dobavljive v naših poslovalnicah Tuš Cash & Carry, del sestavin pa vam v mesecu, ko je objavljen recept, nudimo po akcijskih cenah.

Želimo vam zabavno pripravo jedi! 

Dober tek!


RECEPT MESECA OKTOBRA

Piščančja bedra s kostanjem

Chef: Martin Blejec

Čas priprave 30 min

Sestavine za 4 osebe:

8 piščančjih beder, katerim odstranimo kosti

Nadev

125 g kuhanega in olupljenega kostanja

50 g slanine

ena manjša čebula

30 g drobtin

rumenjak

sol, poper

žlička sesekljanega peteršilja

20 g masla

Maslo raztopimo v ponvi dodamo očiščeno in sesekljano čebulo, na kocke narezano slanino in pražimo toliko časa, da čebula lepo porjavi. Kostanj zrežemo na manjše kose, ga dodamo praženi čebuli ter dobro premešamo. Dodamo sesekljan peteršilj. Nadev ohladimo in povežemo z rumenjakom, po potrebi ga zgostimo z drobtinami. Po okusu še solimo. Piščančja bedra brez kosti položimo s kožo navzdol na desko in po njih razporedimo nadev.

Zvijemo jih v štručke tako da skrijemo nadev, pritrdimo z zobotrebcem ali povežemo z vrvico. Bedra pečemo v ogreti pečici na 180 oC približno 25 minut. Bedra morajo rahlo porumeneti.

Piščančja bedra vzamemo iz pekača, odstranimo zobotrebce ali vrvico in jih damo na toplo. Odvečno maščobo odlijemo in v pekač vlijemo 1,5 dl jušne osnove. Zavremo in pustimo vreti dobre tri minute, da se zgosti, medtem pa mešamo, da se usedline in sokovi od pečenja razpustijo. Precedimo in po okusu še začinimo ter prelijemo preko piščančjih beder. Jed takoj ponudimo.

Pesin pire sestavine: 150 g kuhane pese v vakuumu, poper, sol, kumina, maslo. Maslo razpustimo, na slednjega stresemo peso, začinimo in povremo odvečno tekočino ter zmiksamo s paličnim mešalnikom. Nekaj pese lahko narežemo tudi na rezine za dekoracijo.

Peteršiljev pire sestavine: 150 g korenin peteršilja, 1 dl mleka, 5 dl smetane, maslo, sol. Peteršiljeve korenine očistimo in skuhamo v mleku in smetani. Zmiksamo s paličnim mešalnikom.


RECEPT MESECA SEPTEMBRA

Cvetačna cappuccino juha 

Chef: Martin Blejec

Čas priprave 30 min

Sestavine za 20 osebe:

JUHA

30 g masla
750 g cvetače
1 čebula
250 g stebelne zelene
Sol, poper
500 ml piščančje juhe
500 ml sladke smetane
100g parmezana
60g masla
1dl smetane
 

PECIVO

200 g listnatega testa
100g dimljenega lososa

Čebulo nasekljamo in jo v kozici prepražimo na maslu, dodamo na kocke narezano zeleno in narezano cvetačo, zalijemo s piščančjo juho in skuhamo do mehkega. Na koncu zalijemo s sladko smetano, zavremo in zmiksamo z kuhinjskim mikserjem ter solimo in popramo. Listnato testo razvaljamo na tanko, prerežemo na polovico in premažemo z umešanim jajcem. Polovico tega testa posujemo s sesekljanim dimljenim lososom in vse skupaj pokrijemo z drugo polovico testa. Pokrito testo razrežemo na dolge trikotnike, jih premažemo z jajcem in zavijemo v ‘’spiralo’’. V predhodno ogreti pečici na 190˚ C jih pečemo cca 10 minut, toliko da postanejo zlato rjavo zapečene. Pred serviranjem juho spenimo z mikserjem, med miksanjem  juhi dodamo hladne koščke masla, da se slednja dobro speni.  Toplo juho lahko  serviramo v šalčki za cappuccino, dodamo ji še pecivo.


RECEPT MESECA AVGUSTA

Rezanci z jurčki pečeni v pergament papirju 

Chef: Martin Blejec

Čas priprave 20 min

Sestavine za 4 osebe:

300g špagetov
400g zamrznjenih jurčkov
80g čebule
3 stroki česna
Sol, poper, timijan, peteršilj
100g parmezana
60g masla
1dl smetane

Špagete skuhamo al dente in ohladimo. Čebulo sesekljamo in jo prepražimo na maslu. Dodamo jurčke, ki jih opečemo in nato začinimo ter prelijemo s smetano. Pokuhamo. Vse skupaj zmešamo s špageti. Pergament papir pokapamo z maslom (pomagamo si lahko s čopičem), razporedimo rezance, potresemo z na lističe narezanim česnom in sesekljanim peteršiljem. Pergament papir oblikujemo v blazinico (ga zapremo) in pečemo v pečici pri 200°C okoli 6 minut. Jed serviramo v pergament papirju, ki ga lahko prerežemo s škarjami.


RECEPT MESECA JULIJA

Pečena hobotnica z zelenjavo in krompirjem 

Chef: Blaž Vodopivec

Čas priprave 1h

Sestavine za 5 oseb:

500 g kuhane hobotnice
200 g čebule
200 g paradižnika
100 g očiščene rdeče paprike
100 g očiščene zelene paprike
100 g bučk
100 g jajčevcev
300 g očiščenega krompirja
150 ml olivnega olja
15 oliv
5 strokov česna
sol po okusu
poper po okusu
vejica rožmarina
250 ml belega vina

Paradižnik narežemo na rezine in odstranimo semena. Čebulo, papriko, bučke, jajčevce, krompir in očiščen paradižnik narežemo na približno enake kocke 1 x 1 cm. Na segreto olivno olje dodamo prerezane česnove stroke, nato čebulo in oboje malo popražimo. Dodamo papriko, bučke in jajčevec, vse skupaj premešamo in malo popražimo. Hobotnico razrežemo na manjše kose in jo damo v pekač. Hobotnici dodamo prepraženo zelenjavo, ki smo ji vmešali še krompir, paradižnik ter olive. Za še boljši okus dodamo razlomljeno vejico rožmarina in prelijemo z belim vinom. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180˚C za cca ¾  ure, vse dokler se ne speče krompir. Med peko malo premešamo sestavine. Vzamemo iz pečice solimo popramo po potrebi in serviramo.


RECEPT MESECA JUNIJA

Svinjska ribica z grahovim pirejem in dušenim jabolkom s čebulo 

Chef: Gašper Kačičnik

Čas priprave 1h

Sestavine za 4 osebe:


480 g svinjske ribice
4 listi jufke – vlečeno testo
6 rezin slanine sveže brez mesa čim tanjše
400 g graha
2 jabolka grany smith
200 g čebule
30 g sladkorja
2 dl Metliške črnine
200 g maslo
Mesna osnova
Sol, poper
Timijan
Pomaranča
1 dl belega vina

Grah skuhamo in spiriramo, dodamo mu maslo in po okusu začinimo s soljo in belim poprom. Ribico oblikujemo, solimo in zavijemo v slanino, v pečici jo skuhamo na 50°C. Testo razgrnemo in zložimo v tri plasti skupaj med njimi pa pokapamo raztopljeno maslo. Ribico zavijemo v testo in jo do konca spečemo. Jabolka narežemo v male kvadrate in zdušimo v pomarančno vinski omaki. Za omako razpustimo sladkor in dodamo narezano čebulo, premešamo in zalijemo z vinom in mesno osnovo ter sokom pomaranče. Zdušimo, da tekočina izpari dodamo timijan, sol in poper. Na krožnik damo pire, narezano ribico v testu in dušeno jabolko s čebulo. Dekoriramo s kalčki ali krešo. 


RECEPT MESECA MAJA

Žafranova rižota s piščancem

Chef: Gašper Kačičnik

Čas priprave  40 minut

Sestavine za 4 osebe: 

280 g riža arborio – riž za rižoto
60 g šalotke
20 g česna
100 g šparglji sveži
200 g piščančjih prsi
50 ml belega vina
Žafran
60 ml Sladka smetana
Perutninska osnova
70 g Maslo
drobnjak sveži ali liofiliziran
beli poper – sveži mleti
100 g Parmezan

Na maslu zasteklenimo narezano šalotko, dodamo na lističe narezan česen, narezane piščančje prsi in prepražimo. Nato dodamo riž, zalijemo z vinom in pustimo, da vino izpari. Zalijemo z  vrelo kokošjo osnovo, dodamo sesekljan žafran in na malem ognju kuhamo, da riž popije tekočino. Po potrebi dolivamo kokošjo osnovo. Šparglje očistimo in na segretem olju na hitro opečemo. Rižu dodamo še smetano, maslo in šparglje (vršičke shranimo za dekoracijo, narahlo premešamo, solimo in popramo  po okusu in potresemo z drobnjakom in parmezanom.